Praznik žetve ter razstava kruha in pogač

Najstarejša, Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je na Polenšaku, kjer jo vsako leto pripravi zelo dejavno Turistično društvo Polenšak. Na dvodnevni prireditvi je prvi dan poudarek na bogati razstavi kruha in pogač ter na prikazu stare tehnike – oldteimerjev, drugi dan pa na prikazovanju žetve na star način. Žanjice žanjejo s srpi, žetev pa se prikaže tudi s prvimi stroji, ki so pomagali razbremeniti roke žanjic. Po žetvi se vsako leto prikaže tudi spravilo pšenice, mlatev in čiščenje zrnja. Prireditev je z etnografskega vidika zelo bogata.


Gobarski praznik

V Žamencih PGD Žamenci pripravljajo tradicionalni Gobarski praznik, kjer lahko le tu vidite in občudujete gobarsko razstavo v pristnem naravnem okolju. Zadnja leta gobarsko razstavo dopolnjuje tudi razstava zdravilnih zelišč in lovska razstava LD Dornava - Polenšak. V Žamencih je razstava gob, edina v Sloveniji, v gozdu, kar razstavi da poseben čar.


Lükarski praznik

TED Lükari pa v Dornavi pripravlja vsakoletni Lükarski praznik. Na tem prazniku je prikazana pridelava lüka oz. čebule. Dornava velja za središče lükarije, saj so nekoč naše lükarce tržile lük daleč naokoli, vse do Gradca v Avstriji. Dornavska čebula ali po domače rečeno lük. Je nekaj posebnega, to znajo bolje povedati tudi kuharski mojstri, saj je boljšega okusa, kot druge sorte čebule.


Pustna povorka oziroma "Fašenk po dornovsko"

V začetku leta pa je organizirana tu zelo dobro obiskana pustna povorka oziroma "Fašenk po dornovsko", kjer ne manjka pustnih mask, še posebej pa izstopajo dornavski cigani in dornavski orači, ki tudi zadnja leta prirejajo prireditev Prva brazda, s katero se točno ob polnoči po svečnici začne pustni čas. Dornavski cigani so edinstven pustni lik, ki jih ni mogoče posnemati, najbolj pa se razživijo ravno v domači vasi, zato si je na pustni ponedeljek vredno ogledati pustno povorko v Dornavi.


Od Paše do sira

PGD Mezgovci že nekaj let uspešno organizirajo praznik od Paše do sira, ki se je razvil iz dolgoletnega druženja tistih, ki so bili včasih pastirji. Na prireditvi ne manjka pastirskih iger, zabave in veselja. Zelo zanimiva pa je tudi razstava izdelkov iz mleka in sira ter drugih dobrot izpod pridnih rok gospodinj.

Tags: Turistična ponudbaKulturaPonudbaZnamenitosti