Izkaznica Hajdina

Dobrodošli v občini Hajdina


Občina Hajdina leži na Dravskem polju – na rečnih terasah, ki jih je skozi čas oblikovala reka Drava. Danes na skoraj 22 kvadratnih kilometrih ter na nadmorski višini okrog 230 metrov obsega 7 naselij, nekdanjih vasi, ki so danes že vse urbanizirane, in šteje 3492 prebivalcev.

Središče občine je v neposredni bližini farne cerkve Svetega Martina, kjer je v zadnjem desetletju nastal povsem nov, urbanistično in arhitekturno uspešno zasnovan občinski center. V stanovanjsko –poslovnem centru se nahajajo občinska uprava, pošta, lekarna, zdravstvene ambulante, frizerski salon in razstavišče, v neposredni bližini je sodobna prodajalna ter prvi od sicer kar nekaj gostoljubnih gostinskih lokalov v občini, ki se ponašajo s pestro in kvalitetno ponudbo. Središče trga krasi fontana – mojstrovina po načrtih častnega občana Hajdine, sicer akademskega kiparja in restavratorja Viktorja Gojkoviča. Zasnova trga domačinom in obiskovalcem omogoča miren postanek in oddih.

Posebnosti občine so znameniti I. mitrej – svetišče iz časa Rimljanov, ohranjeno na mestu najdbe, farna cerkev Svetega Martina, ki se med drugim ponaša z dragocenimi parlerjanskimi maskami iz 14. stoletja, več kot 300 let dolga tradicija šolstva, številne kapele ter celostno urejena vaška središča. Na območju občine – v Skorbi – je eno največjih vodnih črpališč na Slovenskem, zaradi česar je lep del občinskega ozemlja tudi vodovarstveno območje. Naravna okolja so zavarovana predvsem ob mrtvicah Drave – v Hajdošah in Skorbi, kjer nastaja urejeno in ustrezno označeno varovano območje Berl, v Skorbi pa v prihodnje tudi botanični vrt avtohtonih rastlin.

Pomembna posebnost občine pa so tudi njeni občani, ki so stoletja znani kot marljivi kmetovalci, obrtniki, trgovci….ob vsem pa izjemno aktivni v družabnem in društvenem življenju. Rezultat tega je tudi danes več kot 30 aktivnih društev, ki združujejo vse kategorije prebivalcev in ohranjajo izročilo, hkrati pa v vsakdanje življenje vnašajo posebne kvalitete. Društva ob posluhu in pomoči občine organizirajo številne tradicionalne prireditve, ki skozi vse leto predstavljajo pevsko, glasbeno, likovno, ročnodelsko, športno, gasilsko in številne druge dejavnosti, hkrati pa poskrbijo za veliko dobre volje in prijaznega druženja med občani in njihovimi gosti.

Občinski praznik občine Hajdina je Martinovo – 11. november, in se tradicionalni praznuje skozi več dni, osrednja prireditev »Iz mošta vino – pridi na Hajdino« pa je vedno na soboto pred Martinovo nedeljo. Del občinskega praznovanja je tudi imenovanje novega občinskega kletarja, ki do naslednjega praznika upravlja z Martinovo kletjo.

zemljevid hajdina