Izkaznica Juršinci

Dobrodošli v občini Juršinci

...in če me vprašate; kod sem hodil in kje sem bil, vam povem; bil sem v nebesih…

 

Ob predstavitvi Občine Juršinci zmeraj nastane dilema, kaj predstaviti in na kakšen način opisati občino, ki leži v osrčju vinogradniškega gričevja Slovenskih goric, se razprostira na površini 3625 ha, v 13 naseljih pa živi okrog 2430 prebivalcev.

Kraj Georgendorf, se omenja že l. 1320, ime Juršinci pa se pojavlja l. 1409, kar kaže na več stoletnost obstoja teh krajev, kjer se je ob trsničarstvo in vinogradništvo, ki je značilno za občino, razvijalo tudi bogato kulturno in družabno življenje.

V zavedanju pomembnosti turističnega razvoja regije in države želi tudi občina Juršinci popotnikom in kolesarjem ponuditi največje zadovoljstvo ob spoznavanju krajev in vasi v občini. Dnevnim popotnikom ali tistim ki želijo pri nas ostati dalj, je omogočeno bivanje na kmetijah, kjer turist kmalu spozna čarobnost vinorodnih gričev, gozdov, lepoto narave, ki ti ustvari občutek miru in sreče. Dnevi v Juršincih so nepozabni, prebujajoča jutra in večerni mir, v vseh letnih obdobjih, pa utrujenemu predstavlja najboljši opoj za nabiranje energije in pozitivnih idej. Ob čudovitih podobah narave boste v Juršincih uživali, ko boste obiskali muzej največjega slovenskega izumitelja Janezu Puha, ki se nahaja v idilični »cimprači«, kjer se je slednji rodil. Ne daleč stran od muzeja se na nadmorski višini 352 metrov nahaja »razredni stolp na Gomili«, s katerega je moč videti celotne Slovenske gorice in Ptujsko polje vse do Pohorja.

V Juršinci se turisti lahko sprehodijo po poteh ob številnih ribnikih, kjer se nahaja tudi zaščiteno območje rastišč močvirskega tulipana, sprehajalci ob ribnikih se lahko okrepčajo z ribami ali gibanicami na turistični kmetiji Amur, tod pa boste se seznanili tudi z domačijo velikega jezikoslovec dr. Anton Slodnjak, o čemer priča tudi spominska plošča iz leta 1983. Dr. Anton Slodnjak je bil literarni zgodovinar, kritik in pripovednik, ki se je rodil prav na tej kmetiji.

Muzej Društva gospodinj Juršinci si boste lahko ogledali na izletniški turistični kmetiji Marte in Simona Toplaka, v centru Juršinci ob idilični cerkvi Sv. Lovrenca pa boste »našli« muzej Društva za ohranjanje in razvijanje Juršinci. Kulinarične dobrote in kvaliteto domačih vin boste lahko okušali na že omenjeni kmetiji Marte in Simona Toplak, kmetiji Slaček Matija in Elizabete, gostinsko turističnem hramu »Herbersteinova klet«. Ob tem pa je v občini še veliko število bifejev in barov, kjer popotniki in kolesarji velikokrat zaznajo občutek domačnosti in topline »naših« ljudi, občutek pozabljenega in nekoč lepega življenja. Pri nas v Juršincih lahko popotniki in kolesarji v pogovoru z domačini še zmeraj dobijo zastonj prijazno besedo, iskren nasmeh in tudi kozarec okusnega vina bodo domačini z veseljem ponudili; »da se pohvalijo«.

Nekoč je v Sloveniji veljal slogan »turizem smo ljudje«, za občino Juršinci danes in tudi v prihodnje velja; turizem smo mi domači, je naša neokrnjena narava, je lepota jeseni, čar pomladi, idila zime in veselje poletja.

Te magične trenutke Vam ponujamo, zato Vas vabimo; da pridite ali se pripeljete, za hip postojte in se prepričajte.

(bližje boste občino Juršinci spoznali tudi na www.jursinci.si)

zemljevid jursinci